Menu

Waarom krijgen vrouwen rimpels? En hoe voorkom je die.. ( zonder Botox)

11 november 2016 - Gezonde voeding
Waarom krijgen vrouwen rimpels? En hoe voorkom je die.. ( zonder Botox)

Wat zijn antioxidanten?

We lezen het vaak genoeg, om gezond te blijven hebben we anti-oxidanten nodig.  Maar wat zijn antioxidanten precies?

Laten we beginnen met de uitleg wat oxidanten of wel vrije radicalen zijn. We krijgen op verschillende manieren te maken met vrije radicalen. Intern ontstaan vrije radicalen bij de verbranding van onze voeding, bij het herstellen van ontstekingen en na extreme lichamelijke inspanning en door ademhaling ( inname van zuurstof en uitscheiding van koolstof). Bij interne verbranding worden voedingsstoffen ( koolhydraten, vetten, eiwitten, vitaminen en mineralen) afgebroken tot kleine moleculen zodat we deze goed kunnen opnemen in ons lichaam of goed kunnen verwijderen.

Bij het verbranden van voedingsstoffen hebben we oxidanten nodig (bijvoorbeeld zuurstof) en er ontstaan oxidanten. Daarnaast hebben we te maken met externe oxidanten zoals teveel UV straling, roken, alcohol en chemische stoffen in voeding en inademing van vervuilde lucht door bijvoorbeeld uitlaatgassen. Oxidanten hebben de eigenschap dat ze zich “hechten”.

Bij het hechten veranderen ze de structuur van cellen en enzymen en zo worden deze gezonde cellen en enzymen beschadigd. Deze beschadigingen veroorzaken ziekten en veroudering van het lichaam. We verroesten, oxideren, als het ware.

Zo is vastgesteld dat rimpels het gevolg zijn van vrije-radicalen reacties met de huideiwitten. Bij ziekten als ouderdomsstaar, reuma, de complicaties van suikerziekte, aderverkalking en zelfs kanker spelen de vrije radicalen een heel belangrijke rol. Toch kunnen we niet zonder radicalen. Een belangrijk radicaal is zuurstof en zonder zuurstof kunnen wij niet leven!
Uiteraard zijn schadelijke stoffen niet een verschijnsel van alleen deze tijd, maar ze bestaan al heel lang, al tienduizenden jaren. Geen wonder dat ons lichaam hiertegen in de loop der tijd een bepaald afweersysteem heeft ontwikkeld om zich hiertegen te beschermen door antioxidanten.

Wat zijn antioxidanten? Dat zijn vitaminen, mineralen en enzymen die de vrije radicalen in het lichaam opsporen en deze onschadelijk maken.

Het is dus belangrijk om dagelijks voldoende anti-oxidanten te eten al maken we zelf ook antioxidanten aan, maar ook daarvoor hebben we bouwstoffen nodig. Antioxidanten zijn dus onmisbaar voor een gezond en vitaal lichaam en geest.  Belangrijkste antioxidanten zijn bètacaroteen (pro-vitamine A), vitamine C, vitamine E en de mineralen selenium, mangaan en zink en o.a. het co-enzym Q10.
In welke voedingsstoffen vinden we veel anti-oxidanten?

 

Weet je dat…..

 

Meer weten ? Mail of bezoek Olivia Krom in 1 van de vele Food2live| Sportcity praktijklocaties.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On PinterestVisit Us On Linkedin