Menu

Ook zo gek op een eitje? Het mag gewoon…

29 juli 2016 - Gezonde voeding
Ook zo gek op een eitje? Het mag gewoon…

Cholesterol

Iedereen heeft het erover, maar hoe zit het nou precies met cholesterol. Wat is cholesterol en wat is het nut ervan? En hoe gaan we er goed mee om? Tijd voor wat voorlichting.

Wat is het?

Cholesterol is een vetachtige stof die het lichaam nodig heeft voor de aanmaak van belangrijke hormonen, galzouten en vitamine D. Het activeert ook de aanmaak van ontstekingsremmers en zorgt voor de overdracht van signalen via de zenuwen. Daarnaast herstelt het beschadigde celwanden en is cholesterol een onderdeel van celmembranen, die zorgen voor het transport van voedings- en afvalstoffen.

We maken het zelf!

Cholesterol wordt grotendeels aangemaakt door ons eigen lichaam. Onze lever, bijnieren, darmen, zaadballen of eierstokken halen het uit vet en koolhydraten. Slechts een heel klein deel (3%) van ons cholesterolgehalte komt direct uit voeding.

cholesterol

Niet oplosbaar

Cholesterol vormt, samen met triglyceriden, de grootste bron van vet in onze bloedbaan. Ze dienen als brandstof voor ons lichaam. Omdat ze niet oplosbaar zijn in water en ons bloed voor het grootste deel uit water bestaat, bindt het cholesterol zich aan eiwitten. Deze verbindingen heten lipoproteïnen.

Soorten lipoproteïnen

Er zijn twee soorten lipoproteïnen: de ongunstige LDL (lage dichtheid lipoproteïnen) en de gunstige HDL (hoge dichtheid lipoproteïnen). LDL brengt cholesterol en andere voedingsstoffen naar de cellen en vaatwanden. Het heeft de eigenschap zich te hechten aan celwanden en vaten (schadelijke plaque). HDL zorgt dat een teveel aan cholesterol uit de vaatwanden en cellen wordt verwijderd en vervoert dit overschot naar de lever. De lever scheidt dit uit via de gal en darmen. HDL is dus eigenlijk een opruimer.

Waarom dan die ophef?

Bij het cholesterolverhaal draait het allemaal om de verhouding tussen LDL, HDL en triglyceriden. Oftewel de cholesterol-HDL-ratio. Een hoger HDL (t.o.v. LDL) is goed; er moeten immers meer opruimers zijn dan veroorzakers.

Onverstandig

Een hoog cholesterolgehalte kan erfelijk zijn, maar een teveel aan verzadigde vetten, transvetten en lege koolhydraten is in veel gevallen de boosdoener. Verkeerde vetten en te weinig antioxidanten zorgen namelijk voor een geoxideerde LDL, dat cholesterolafzetting aan de vaatwanden veroorzaakt. HDL en LDL worden uit vetten en koolhydraten gemaakt. Maar uit alleen koolhydraten wordt alleen LDL gemaakt. Een teveel aan koolhydraten is daarom niet goed. Het gaat hierbij om de juiste mix van vetten en koolhydraten.

Hoe te veranderen?

Het is simpel. Pas je eetpatroon aan en zorg voor een juiste balans van gezonde vetten. Verhoog ook de antioxidanten die vetten beschermen, zoals vitamine A, D, E en K. In biologische roomboter zitten deze beschermers van nature. Roomboter zorgt dus niet voor een te hoog cholesterol!

Wil je meer weten over cholesterol, of wil je hulp bij het aanpassen van je eetpatroon? De deskundigen van Food2live kunnen je hierbij goed helpen. Maak een afspraak in een van de clubs van SportCity.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On PinterestVisit Us On Linkedin