Menu

Ongezond… Correct en waarom dan…?!!

26 augustus 2016 - Nieuws
Ongezond… Correct en waarom dan…?!!

Wat vroeger een status product was voor de rijken is tegenwoordig door overproductie een middel dat werkelijk over al in zit. Een heerlijk zoet middel waar we niet meer zonder lijken te kunnen en nog verslavend ook! Hierbij een korte uitleg over suiker.

Koolhydraten (suikers) hebben we nodig voor energie. Maar het ene koolhydraat is het andere niet. Hoe meer bewerkt ( geraffineerd) hoe slechter voor ons. Haal je koolhydraten (suikers) uit groenten, ongebrande en ongezouten noten, zaden, volkoren granen, aardappelen, zilvervliesrijst en fruit. Want naast de koolhydraten leveren deze producten ook gezonde vitaminen, mineralen, eiwitten en vetten die ook weer nodig zijn voor de vertering. Zo blijft je lichaam in balans.

Suiker wordt ook wel het witte vergif genoemd. Waarom eigenlijk het “witte vergif” want het originele product ( suikerriet, suikerbiet, kokospalm, sagopalm) is niet de boosdoener. Het is het eind product na raffinage dat schadelijk is. Laten we beginnen met de definitie van vergif. Vergif is: een stof die een schadelijke invloed heeft op een organisme. Suiker is zo bewerkt dat het volledig ontdaan is van alle voedingswaarden. In het raffinageproces verliest suiker zijn B vitaminen, chroom, mangaan en kobalt (onderdeel van vit. B12), koper, zink en magnesium. Wat er over blijft is een chemisch goedje dat lekker zoet smaakt maar geen enkele voedingswaarde heeft.

Bij inname verhoogt het onze bloedsuikerspiegel en gaan er allerlei organen aan het werk om de suiker te kunnen verteren. De eerste stap van de vertering van suiker is de splitsing in fructose en glucose. De tweede stap is de omzetting van de fructose in nog een glucose-eenheid. De glucose kan daarna door het bloed worden getransporteerd naar alle cellen in het lichaam die energie nodig hebben en bij meer inname dan dat er voor energie nodig is wordt de glucose opgeslagen als glycogeen in onze vetcellen, lever en spieren. Voor de opname van glucose in de cellen is insuline nodig, een hormoon dat wordt gemaakt in de alvleesklier.

Bij een teveel en constante inname van suiker schopt het je hormoonhuishouding in de war, zorgt het voor een wildgroei van o.a. bacteriën en schimmels ( de afvalstoffen die deze organismen produceren zorgen voor tandbederf, darm problemen door afbraak van de goede bacteriën in de darmen en vagina waardoor de “foute” bacteriën en schimmels een goed klimaat hebben om te groeien) en beschadigt het je immuunsysteem doordat het ook de benodigde vitaminen en mineralen onttrekt aan je lichaam om te kunnen verteren. Dit is een kleine greep uit de vele klachten die zeker niet licht opgevat moeten worden!

Problemen die geraffineerde suikers kunnen geven:
1. Een teveel aan suiker komt in de bloedbaan beschikbaar waardoor de pancreas (= alvleesklier) heel snel moet reageren met een zeer grote hoeveelheid insuline, veel sneller dan waarvoor hij ontworpen is (namelijk: reactie op glucose dat wordt gemaakt door de lever bij een energie behoefte). Uitputting van de pancreas en insuline resistentie zijn het gevolg. Het is dus belangrijk om het suiker gehalte in je bloedbaan zoveel mogelijk constant en niet te hoog te houden. Een gezonde eetpatroon passend bij jou manier van leven helpt hierbij.

2. Overmatig suikergebruik remt de werking van het immuunsysteem met een grotere kans op infecties tot gevolg. Bijvoorbeeld een candida (gist) infectie in de darmen of een vaginale schimmelinfectie, sinusitis, virusinfecties.

3. Overmatig suikergebruik veroorzaakt vitamine en mineralen tekorten omdat suiker een groot aantal van deze stoffen nodig heeft om verteerd te kunnen worden. Deze vitamines en mineralen worden aan het lichaam onttrokken. Een gezond eetpatroon en kwalitatieve voedingssupplementen zijn raadzaam voor een gezond lichaam en geest.

Heb je vragen over een voor jou gezond eetpatroon? Stuur een mail voor een afspraak met onze voedingscoaches.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On PinterestVisit Us On Linkedin