Menu

Kwaliteit van de voeding!

5 september 2016 - Gezonde voeding
Kwaliteit van de voeding!

 

Wat is biologisch?

Biologisch eten is steeds meer in het nieuws en steeds meer verkrijgbaar.  Biologische landbouw is in de eerste instantie ontstaan binnen een antroposofische stroming en door de opkomende zorg voor het milieu is het nu ook daar buiten populair geworden.
Biologische of ecologische producten herken je door het beschermede EKO-keurmerk.

 

 

Waar staat biologisch eten voor? De kwalitatief hoogwaardige producten worden verkregen door rekening te houden met meerjarige vruchtwisselingen, het gewas en vee krijgen meer tijd om te groeien, te ontwikkelen en te rijpen. En er wordt gebruik gemaakt van inheemse plantsoorten en rassen.

De volgende regels worden hierbij in acht genomen:
geen ggo’s ( genetisch gemodificeerde organismen)

 

Wat zit er in uw eten?

In de meeste voedingsmiddelen die verpakt zijn zitten stoffen die worden aangeduid met E-nummers of de omschrijving ervan. E-nummers zijn codeaanduidingen voor bepaalde voedingsstoffen zoals kleur-, geur-, en smaakstoffen, emulgatoren, conserveer- of glansmiddelen. Niet alle stoffen zijn veilig en zijn zelfs giftig! Om precies te weten wat je eet en wat het voor je lichaam doet is het raadzaam om dit te controleren. Een handig boekje hiervoor is “Wat zit er in uw eten” van Corinne Couget .

 

Gezonde voeding en uw BMI?

BMI staat voor body-mass index ook wel quetelet index genoemd. Het geeft de verhouding weer tussen lengte en massa ( gewicht gedeeld door lengte x lengte). In het westen van de wereld is de BMI een veel gebruikte maatstaf. Het nadeel is dat het geen rekening houdt met de verhouding spier, bot en vetweefsel. Om een goed beeld te krijgen of er sprake is van onder- of overgewicht is het ook belangrijk om je vetpercentage op te laten meten. Naast de BMI kan ook de tailleomtrek gemeten worden.
Maatstaf voor normaal gewicht is:  vrouwen < 80 cm en mannen < 94 cm.

BMI voor personen vanaf 20 jaar:
< 18 = ondergewicht
18 tot 25 normaal gewicht
25 tot 27 licht overgewicht
27 tot 30 matig overgewicht
30 tot 40 obesitas
>40 morbide obesitas
>50 superobesitas

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On PinterestVisit Us On Linkedin