Menu

Energie, Levenslust, Levensvatbaarheid, Levenskracht, Levensgeest, Levendigheid, Werkkracht

21 februari 2017 - Nieuws
Energie, Levenslust, Levensvatbaarheid, Levenskracht, Levensgeest, Levendigheid, Werkkracht

Vitaliteit

Er wordt vaak gesproken over vitaliteit. Het maakt mij dan altijd nieuwsgierig. Want wat betekent vitaliteit? En als we spreken over vitaliteit wat wordt daar dan mee bedoeld?
Als ik ga zoeken op het internet dan krijg ik verschillende betekenissen bij vitaliteit.
Zo staat het voor Energie, Levenslust, Levensvatbaarheid, Levenskracht, Levensgeest, Levendigheid, Werkkracht. Ook een mooie definitie van vitaliteit die ik vond is: “een overvloed aan energie.

Natuurlijke gesteldheid en krachten (ijzersterk) van je lichaam, een sterk immuunsysteem dus, emotionele (ontroering) energie, je lekker voelen en mentale (de geest, de gedachte) energie, een sterke persoonlijkheid en goede toekomst visie voor jezelf. Werken aan je vitaliteit betekent werken aan je gezondheid”.

Je vitaal voelen betekent dus eigenlijk dat je vol levenslust zit en goed voor je lichaam en geest zorgt. Maar ja hoe doe je dat dan precies? Ik zie het als een balans tussen 1) gezond eten en bewegen, 2) geestelijke gezondheid, 3) je verbonden voelen met anderen en 4) en toegang hebben tot en kunnen beschikken over de infrastructuur voor opleiding, training en ontspanning.
De kunst is om deze 4 kwadranten in balans te hebben en te houden. Maar hoe doe je dat dan? Iedereen is uniek en iedereen heeft zijn eigen behoeften. Probeer dingen uit en kijk wat het met je doet. Welke sporten passen bij jou? Waar krijg je energie van en wat vind je leuk om te doen? Van welk eten krijg je energie en wat maakt je moe en down? Welke emoties en zorgen staan jou in de weg en hoe ga je daar mee om? Breng je voldoende tijd door met je familie en vrienden? Hoe kan je je blijven ontwikkelen zowel op cognitief als creatief vlak? En welke voetprint wil je achterlaten op deze aarde door bijvoorbeeld je bewust te zijn en of te worden van wat je eet, waar het vandaan komt en wat het doet met de aarde?

Als je er zelf niet uit komt, durf hulp te vragen en je zult zien dat je steeds beter weet wat bij jou past en wat niet.

Ik wens je veel succes bij het vinden en het behouden van je vitaliteit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On PinterestVisit Us On Linkedin