
Ons dagelijks leven kan behoorlijk hectisch zijn. We willen vaak van alles en het gevoel dat er nog van alles moet, kan de nodige stress opleveren. Door alle drukte en hectiek kom je niet meer toe aan écht ontspannen en zo is de balans ineens helemaal zoek!
Ontspanning is belangrijk voor een gezond lichaam en gezonde geest en krijg je o.a. door dingen te doen die je echt graag wilt doen, omdat je het leuk vindt en niet omdat het moet. Moeten geeft vaak stress en dat kan weer van invloed zijn op je eet- en beweeggedrag. Vaak kies dan je voor snel en makkelijk en dat is niet altijd gezond. En van bewegen wordt je al moe bij het idee. Op den duur wordt je steeds minder vitaal en de kans dat de weegschaal meer kilo’s aangeeft dan je zou wensen is groot.
Bewustwording
Door een weeklang een eet-/beweegdagboek bij te houden krijg je inzicht in: Wat eet je, wanneer eet je en hoeveel?
Dit maakt je bewust van de kwaliteit en kwantiteit van je eetpatroon maar ook onder welke omstandigheden en situaties je eet of juist niet eet. Het is belangrijk om je daar bewust van te worden voordat je veranderingen kunt aanbrengen. Dat geldt ook voor de mate waarin je beweegt. Waardoor kom je niet aan voldoende beweging toe? Bewustwording van je eet en beweeggedrag is een eerste stap naar verandering en dus meer balans.
Stappenplan
1. Op tijd voor een goed ontbijt
Inmiddels is wel bekend dat het belangrijk is om de dag goed te beginnen met een gezond ontbijt.
Als je geen ochtend mens bent en je gewend bent om laat op te staan om dan gauw naar je werk te snellen of als je ‘s ochtends zo druk bezig bent om je kinderen op tijd op school te krijgen (hopelijk wel met een gezond ontbijt) …. Waar haal je dan de tijd vandaan om goed voor je zelf te zorgen? Bedenk wat jou kan helpen:
Eerder gaan slapen en daardoor eerder je bed uit kunnen komen zodat je wel tijd hebt voor een ontbijt of ’s avonds alvast ontbijt spullen klaar zetten? Weet dat als je op tijd opstaat voor een gezond ontbijt je je veel fitter voelt en je snoepen en snacken voorkomt.
2. Van plannen en organiseren komt een gezonde (warme) maaltijd
De verleiding is groot om na een drukke werkdag snel een kant en klare maaltijd op tafel te zetten of langs de snackbar te gaan. Maar een zelf gemaakte maaltijd is zoveel gezonder en kost echt niet zoveel tijd als je denkt. Door voor een aantal dagen het gezond en snel menu vast te stellen en hiervoor boodschappen te doen scheelt dat een hoop tijd en denkwerk. Kook desnoods voor 2 dagen.
3. Meer beweging? Maak met jezelf een afspraak
Je bent je bewust dat bewegen goed is, maar je komt er maar niet toe want je agenda staat vol met afspraken of er zijn andere zaken die prioriteit hebben. Maak een afspraak met jezelf, plan jezelf in op een avond of middag in je agenda en volg die leuke les of maak die wandeling in de buitenlucht.
4. Stel prioriteiten per maand, week en dag
- Maak eerst een overzicht van zaken die je echt moet doen en van zaken die je graag wilt doen.
- Daarna geef je aan welke van deze zaken geven jou energie en welke kosten je energie?
- Stel nu prioriteiten per maand, week en dag en zorg dat er dagelijks balans zit tussen wat jou energie geeft en wat jouw energie kost.
- Doe dit ook met je eetgedrag. Wat levert jou energie en na welke soort eten ben je uitgeteld? Stel dagelijks /wekelijks je maaltijden zo samen dat er balans in je eetpatroon ontstaat.
Durf hulp te vragen Vind je het moeilijk om geheel zelfstandig aan de slag te gaan? Er komt best veel bij kijken om nieuwe gewoontes aan te leren. Food2live heeft daarom voor jou het Personal Foodplan ontwikkeld. Kom daarom eens langs voor een intakegesprek bij Food2live.