Menu

Balans deel 2: Nog één stukje chocola…

16 oktober 2016 - Gezonde voeding
Balans deel 2: Nog één stukje chocola…

Balans in je eetgedrag

Nog één stukje chocola, nog één koekje, één handje chips, nog een schepje avond eten:  het is zo verleidelijk om van wat je lekker vindt er nog eentje te nemen. Want wie valt niet voor die verleiding? En als de trommel dan opeens leeg is, of de chips in de zak op is, dan is de kans groot dat je er niet eens van hebt genoten. Integendeel je voelt je waarschijnlijk schuldig.

Eetverleidingen liggen overal op de loer. Etenstentjes en winkels te kust en te keur om de lekkere trek te stillen. Prikkels genoeg die roepen om meer te eten, terwijl ons lichaam het niet nodig heeft. Je moet van goede huizen komen om die druk te kunnen weerstaan. Want weten we nog wel wat we echt nodig hebben om ons echt voldaan te voelen?

Hoe krijg je balans in je eetgedrag?
Het is best lastig maar met een beetje oefening lukt het jou ook.
Doorbreek de gewoonte van: prikkel – behoefte -beloning van het eten. Het volgende stappenplan kan je daarbij helpen:

1) Structuur.
Weet wat je gaat eten. Maak een lijst van gezonde etenswaren waar je van kan genieten,  maar die niet zo verleidelijk zijn omdat je er steeds van blijft eten.  Breng voldoende variatie aan in je maaltijden, zodat ze niet saai worden. Hierdoor kan je je makkelijker beperken.  Het onderwerp eten blijft ook niet steeds in je hoofd zeuren.  Als je merkt dat je weer gewend raakt aan kleinere  hoeveelheden, breid dan je lijstje van etenswaren langzaam uit met etenswaren waar je moeite mee had om kleine porties van te nemen.

2) Precies genoeg.
Koop en kook gepaste hoeveelheden en schep voldoende eten op je bord (maar niet te veel!) zodat je tot de volgende maaltijd verzadigd bent. Verdeel je maaltijden over de dag in drie hoofdmaaltijden en drie tussendoortjes. En beëindig je maaltijd positief door tegen je zelf te zeggen: “Dat was goed, lekker en precies genoeg.” Je zorgt  zo voor een automatische beveiliging tegen je oude gewoonte om gedachteloos nog meer te nemen.

3) Verzadiging.
Welk eten geeft een verzadigd gevoel? Een juiste balans tussen gezonde koolhydraten, eiwitten, vezels en vetten. Goede keuzes zijn volkoren producten, peulvruchten, verse groenten, vers fruit,  gecombineerd met eiwitten en een beetje gezonde vetten. Ga eens na welke etenswaren jou de meeste verzadiging geven. Dat kan voor iedereen anders zijn.

4) Geniet!
Eet met aandacht. Kijk hoe mooi het gerecht op je bord ligt, ruik de geur en proef de smaak en ervaar het gevoel in je mond. Zo geniet je bewust van een maaltijd, maar geniet op deze manier ook van een koekje of chocolaatje of iets dergelijks.

5) Ga de uitdaging aan.
Bereid je voor op een pittige wedstrijd tegen een uitgekookte tegenstander. Houd rekening met terugval. Weet wat je wilt. Weet dat je in een lastige situatie kan komen en spreek je zelf dan moed in. Houd jezelf het gewenste gedrag voor en bedenk hoe je de situatie weer positief kan ombuigen.

Gebruik “als—-dan “ uitspraken. Bijvoorbeeld: “Als ik vanavond op het feestje een stukje taart krijg aangeboden, dan ga ik bedanken en zeggen dat ik net uitgebreid heb gegeten. “  Zo kun je tactieken visualiseren voordat je ze echt in de praktijk brengt. Sporters bedenken ook van te voren hoe zij op situaties in het spel zullen reageren.
Door dit plan toe te passen verminder je de onrust in jezelf en krijg je meer zelfvertrouwen. De balans in je eetgedrag keert terug en je kunt weer genieten, zonder je schuldig te hoeven voelen vanwege je val voor de verleiding.

Vragen en support
SportCity biedt jou extra steun. Zij heeft voor jou het Personal Foodplan ontwikkeld samen met Food2live. Vraag daarom naar het gratis inloopspreekuur. Daarnaast betaalt SportCity  50% van je intakegesprek bij Food2live. Genoeg middelen dus om aan de slag te gaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On PinterestVisit Us On Linkedin